Ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί το έργο βρίσκεται στο νησί της Χίου και συγκεκριμένα στην περιοχή που ονομάζεται Κάμπος της Χίου. Ο Κάμπος είναι μία από τις πιο όμορφες περιοχές του νησιού. Είναι μια περιοχή γεμάτη φυτά στα νότια της πρωτεύουσας του νησιού, γεμάτη πορτοκαλεώνες , μανταρινιές κ.α. Ο Κάμπος της Χίου είναι πεδινή έκταση και απλώνεται κατά μήκος της ανατολικής όχθης σε πλάτος 2 και μήκος 10 σχεδόν χιλιομέτρων. Έχει πετρώδη υψώματα τα οποία κλείνουν τον κάμπο στα δυτικά και μέσω αυτών των πετρωμάτων γίνεται η τροφοδότηση των υπογείων νερών που μετατρέπουν τον κάμπο σε απέραντο περιβόλι που περιέχει κήπους και καλλιέργειες εσπεριδοειδών.

Σ' αυτή την περιοχή οι Γενοβέζοι έκτισαν τις επαύλεις τους τον 14ο αιώνα, και αργότερα οι ντόπιοι άρχοντες του νησιού.
Εκεί υπάρχουν πολλές καλοδουλεμένες στέρνες οι οποίες είναι στολισμένες με ωραία ανάγλυφα αγάλματα και κρουνούς στις οποίες συλλέγανε νερό από διάφορα πηγάδια και το χρησιμοποιούσαν για το πότισμα των περιβολιών.

Τα παλιά αρχοντικά που έχουν δύο ή τρεις ορόφους, είναι περιτριγυρισμένα από διάφορα είδη λουλουδιών όπως βουκαμβίλιες και γιασεμιά τα οποία, υψώνονται πάνω στα δέντρα δημιουργώντας ωραία θέα και δίνοντας την δυνατότητα ελέγχου των περιβολιών.
Η αρχιτεκτονική των αρχοντικών αυτών είναι υπέροχη. Έχουν αψίδες πάνω στα παράθυρα και τις πόρτες, μπαλκόνια στηριγμένα πάνω σε κολόνες και σε στοές, και ιδιαίτερο εσωτερικό ζωγραφικό διάκοσμο στους τοίχους και στα ταβάνια, που φέρει ξεχωριστά χαρακτηριστικά , εξ' αιτίας των διαφόρων συνθηκών της εποχής ανάμεσα στον 17ο και 18ο αιώνα η οποία ήταν και η εποχή που ήκμασε το νησί. Τα αρχοντικά περιτριγυρίζονται με βοτσαλωτές αυλές που σχηματίζουν περίφημα σχέδια. Η εξωτερική πύλη, έχει πάντα θυρεούς και επιγραφές που θυμίζουν στον οδοιπόρο τη σπουδαιότητα και τη εξουσία του οικοδεσπότη.

Ο Κάμπος της Χίου αποτελεί ένα μοναδικό οικιστικό αγροτικό σύνολο το οποίο βρίσκεται σε μία ευαίσθητη περιοχή του ελληνικού αλλά και γενικότερα του ευρωπαϊκού χώρου, όπου παρατηρείται η αρμονική συνύπαρξη των λειτουργιών της γεωργίας, της κατοικίας και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών. Εκεί εδράζονται 200 περίπου κτήματα που περιβάλλονται από ψηλές και περίτεχνες μάνδρες.
Σε κάθε κτήμα αντιστοιχούν αρχοντικά τα οποία είναι εξαιρετικά δείγματα έργων τέχνης και ως προς το σύνολο τους αλλά και όσον αφορά τα επί μέρους μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Η σημασία και η αξία τους είναι από ιστορικής αλλά και από αρχιτεκτονικής άποψης ιδιαίτερα μεγάλη. Κυρίως για τον χρόνο κτίσης τους αλλά και για τις διάφορες κατασκευές-μηχανισμούς και τις λειτουργίες αυτών. Αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι τα αξιοθαύμαστα για την εποχή αρδευτικά συστήματα.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν εξαίρετη πηγή πληροφοριών από τον 14ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας όσον αφορά τις πολιτικές, πολιτιστικές και οικονομικές δομές της κοινωνίας της Χίου.

After-life plan

alterlifebanner

Σχετικά

Χρονοδιάγραμμα

Το έργο ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 2015  και ολοκληρώθηκε την 25η Οκτωβρίου 2019

Περισσότερα