
Η επιστημονική του ομάδα του έργου LIFE-BIODELEAR, ταξίδεψε στην Κύπρο στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2018 και πραγματοποίησε διήμερη ενημερωτική εκπαιδευτική εκδήλωση.
Την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου- ΤΕΠΑΚ (Αμφιθέατρο 1, Κτίριο Τάσσος Παπαδόπουλος) στη Λεμεσό ενημερωτική εκδήλωση στις 18.00. Η εσπερίδα είχε τίτλο “Καταπολέμηση της μύγας της Μεσογείου με τη μέθοδο της μαζικής παγίδευσης και τη χρήση του ελκυστικού Biodelear”.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι Καθ. Ανδρέας Κατσιώτης, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Δρ Σίδερης Θεοχαρόπουλος (Δ/ντης Ινστιτούτου Εδαφολογίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), Δρ Κωνσταντίνος Λιαπής (Προϊστάμενος Εργ. Υπολειμμάτων Γεωργ. Φαρμάκων, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο).
Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «LIFE-BIODELEAR». Η πιλοτική πειραματική εφαρμογή της στρατηγικής σε οπωρώνες εσπεριδοειδών στην περιοχή Κάμπος Χίου έχει δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα καθώς μείωσε σημαντικά τα ποσοστά προσβολής από τη μύγα της Μεσογείου τόσο σε μανταρίνια όσο και σε πορτοκάλια. Η συστηματική καταγραφή της βιοποικιλότητας των αρθροπόδων, των υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και παραγόντων που αφορούν στους εδαφικούς πόρους των πειραματικών οπωρώνων έδειξε ότι η εφαρμογή της μαζικής παγίδευσης με το ελκυστικό BIODELEAR, ως τμήμα μιας γενικότερης στρατηγικής διαχείρισης των πληθυσμών της μύγας της Μεσογείου, μπορεί να αποτελέσει ένα βιώσιμο εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης του εντόμου που θα συμβάλει στην αειφορική παραγωγή φρέσκων φρούτων.
Στην εσπερίδα μίλησαν οι καθηγητές από το ΤΕ.ΠΑ.Κ. Μενέλαος Σταυρινίδης και Γεώργιος Μαγγανάρης και επισήμαναν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στην Κύπρο εξαιτίας της μύγας της Μεσογείου.
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με ειδικούς επιστήμονες τεσσάρων ερευνητικών ιδρυμάτων (ΕΛΓΟ Δήμητρα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) και τους καθηγητες του ΤΕ.ΠΑ.Κ. για θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της μύγας της Μεσογείου, που αποτελεί το σημαντικότερο εχθρό των καρποφόρων δέντρων παγκοσμίως.